více

 

%name%

%text%

x %fb-like%

Oblast Českého Švýcarska

Lokalita našeho hotelu v přírodě náleží do oblasti známé pod zlidovělým názvem České Švýcarsko, resp. nepřesně Českosaské Švýcarsko. Toto pojmenování má kořeny v 18. století. Romantikům putujícím místní krajinou natolik učarovala, že ji připodobnili švýcarskému podhůří Alp. A protože jejich přirovnání nebylo rozhodně daleko od pravdy, přídomek „Švýcarsko“ zůstalo tomu Českému i Saskému dodnes. Českosaské Švýcarsko je podivuhodný svět skalních věží, měst a roklí, které vznikly před sto miliony lety, kdy se v celé oblasti rozprostíralo mělké moře. Po jeho ústupu vznikla zdejší pohádková krajina.

Fauna a flóra

Českosaské Švýcarsko hostí desítky vzácných rostlin a živočichů. Najdete zde například tesaříka, rysa ostrovida, sokola stěhovavého, lososa atlantského a ze říše rostlin stovky mechů i vzácných lišejníků. Díky přírodním krásám a vzácné fauně i flóře spadá oblast do  CHKO Labské Pískovce a stala se vyhlášeným národním parkem.

Národní park České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko vznikl v roce 2000. Hlavním předmětem ochrany jsou unikátní pískovcové útvary a místní biotop. Pískovcové skalní věže, stěny, brány a města vznikly v důsledku alpinského vrásnění v období čtvrtohor a o jejich nynější tvar se s důvtipem postarala Matka příroda.

K nejznámějším skalním útvarům patří Pravčická brána, která se stala symbolem parku a zároveň národní přírodní památkou. Nedaleko se nachází zámeček Sokolí hnízdo.

České Švýcarsko spadá do okresu Děčín a leží mezi obcemi Hřensko, Chřibská a Brtníky – v blízkosti německých hranic.

Národní park má celkovou rozlohu 79 km². Z jižní a západní strany jej obklopuje Chráněná krajinná oblast Labské pískovce, ze strany východní Chráněná krajinná oblast Lužické hory. V parku se nachází zřícenina Dolského mlýna a několik skalních hrádků. V posledních letech byly také snahy rozšířit park také o lokalitu Tiských stěn a Děčínského Sněžníku, ale ty jsou prozatím pod ochranou CHKO.

Přijeďte k nám do Ostrova!

Na Severočeský kraj dlouhá léta lidé zanevírali. Trpělo se předsudky, že je oblast zničená průmyslem. Za několik posledních let se ale z Českého Švýcarska podařilo  udělat jednu z nejatraktivnějších turistických destinací u nás, a to především díky práci Národního parku Českého Švýcarsko; Destinačního fondu Českého Švýcarska; Klubu Českých turistů; projektu Brána do Čech; rozvíjející se příhraniční spolupráci s Německem a také nárůstu úrovně služeb turistického ruchu.

Ať už jedete na výlet, letní dovolenou, romantický víkend, wellness pobyt nebo s kolegy na firemní akci, určitě nebudete zklamáni. Vybrali jste správně. Nemáme moře, ale zato vám v blízkém okolí můžeme nabídnout ty nejúžasnější přírodní krásy světového formátu.

x