více

 

%name%

%text%

x %fb-like%

Oblast Saského Švýcarska

Národní parky na česko-německé hranici vás ohromí svou monumentálností. Saské Švýcarsko se nachází jižně od Drážďan na hranici s Českým Švýcarskem. Oblast je z velké části součástí stejnojmenného národního parku. Národní park Saské Švýcarsko je jediným skalním národním parkem v Německu.

Historie a současnost národního parku

Součástí parku jsou Labské pískovce vzniklé erozí v období křídy (druhohory). V malebné krajině zde díky nezaměnitelnému mikroklimatu sídlí bezpočet vzácných druhů rostlin a zvířat.

Národní park Saské Švýcarsko byl jistou inspirací pro založení národního parku na české straně. Ten vznikl v roce 2000, tedy 10 let po tom německém. Mezi parky České a Saské Švýcarsko probíhá intenzivní spolupráce při pořádání společných akcí (mezinárodní programy, informačně-vzdělávací projekty) v rámci oblasti Labských pískovců. Saské Švýcarsko je se svou rozlohou necelých 100 km2 jedním z menších parků v Německu, zato ale patří mezi bezpochyby nejatraktivnější.

Ráz národního parku Saské Švýcarsko se od Českého velmi liší. To je zapříčiněno zejména tisíciletým prouděním Labe, silnějšími erozními vlivy, jiným složením pískovce, ale také výrazně rozvinutějším cestovním ruchem. Najdeme zde vyšší skalní věže, více stolových hor, ale také uměle vytvořené atrakce s kulisami pískovcových skal (skalní divadlo v Kurorth Rathen, skalní most Bastei a další).

 

 

Za turistikou i cyklo výlety

Krásy Saského Švýcarska nelze, obdobně jako toho Českého, poznat za den. Proto jsme pro vás vytvořili seznam nejzajímavějších cílů v Českosaském Švýcarsku i seznam cyklo výletů, abyste si mohli vychutnat krásy oblasti, ve které rozjímali Goethe, May i významný doktor Kneipp, který zde začal praktikovat své dodnes ceněné lázeňské procedury. Relaxujte, objevujte a užívejte si nevšedních rozhledů do neposkvrněné krajiny.

x